Genetica este oarecum dificil de înțeles la început. Voi începe prin a explica ce înseamnă câteva cuvinte:

Genele
Fiecare dintre unitățile de ereditate care sunt transmise de la mamă la urmași în gameți, de obicei ca parte a unui cromozom și de a determina o caracteristică unică în urmași. Genele sunt responsabile pentru fiecare caracteristică a plantei, pentru culoarea frunzei, structura stem-ului, textura, mirosul, potența, etc.

Alele
Oricare dintre o serie de forme alternative a unei gene. De exemplu gena pentru culoarea violet poate avea două forme, una pentru violet și una pentru roșu închis.

Homozigota
Un individ care are alele identice la una sau mai multe loci genetice. Planta este homozigotă pentru o caracteristică atunci când desfașoară în perechea de gene de doua ori aceeași genă, ceea ce înseamnă că ambele gene ale perechii de gene sunt egale.

Heterozigota
Un individ care are alele diferite la una sau mai multe loci genetice. Planta este heterozigotă atunci când în perechea de gene responsabile cele două gene sunt inegale.

Fenotip
Un organism diferit de celelalte prin caracteristici observabile. Fenotipul înseamnă cum arată planta, este rezumatul tuturor caracteristicilor care se pot observa în exteriorul plantei. Mai poate fi de asemenea și mirosul sau gustul.

Genotip
Constituția genetică a unui individ. Cum arată planta în interior, ce caracteristici se pot moștenii acestea nu se pot observa este numit genotip. Acesta este rezumatul tuturor informațiilor genetice pe care planta le poartă și pe care le pot moștenii puii ei.

Dominant
De o genă sau alela chiar și atunci când este moștenit de la un singur părinte.
Cu o trăsătură ereditară: controlată de o astfel de genă care apare la un individ la excluderea omologului sau alelic.
O genă este declarată dominantă atunci când efectul ei poate fi văzut în fenotipul plantei. O singură alela dominantă în perechea de gene trebuie să fie prezentă pentru a putea fi observată în fenotipul plantei.

Locus
O poziție pe un cromozom în care se află o anumită genă.

Cromozom
O structură de acizi nucleici și proteine care exercită un set de gene legate și apare singur în procariote și în numere caracteristice în nucleul celulelor ale organismelor superioare.