https://s15.postimg.cc/85ail5nd7/Uzina_Canabinoizilor1.png

Canabisul a fost cultivat de mii de ani pentru producția de mâncare și de fibre și a fost folosit ca medicament și drog psihoactiv. Canabinoizi precum THC-ul, principalul compus psihoactiv al canabisului, sunt produși pe florile plantei femelă, în interiorul unor mici structuri numite tricomi – “uzinele” plantei. Cercetătorii au analizat genomul unor celule tricomice izolate pentru a vedea care sunt genele implicate în producția canabinoizilor.

Echipa a observat că acest proces implică o versiune specilizată a unei enzime cunoscute și o altă enzimă (un acid gras) care nu mai fusese observată până atunci la plante. “Ce a făcut canabisul”, explică profesorul de biologie Jon Page, pentru Phys.org, “a fost să ia un acid gras foarte rar, cu un lanț simplu, de șase atomi de carboni, și să-l folosească ca piatră de temelie pentru ceva complex din punct de vedere chimic și activ farmacologic”.

Pornind de la această descoperire, oamenii de știintă pot produce canabinoizi pentru industria farmaceutică folosind drojdie sau alte microorganisme, o alternativă prețioasă la sinteza chimică. Dintre cei 100 de canabinoizi cunoscuți până acum, doar câțiva au fost analizați în vederea întrebuințării lor medicale. THC-ul, de exemplu, este responsabil pentru starea euforică pe care o induce consumul de canabis, dar și pentru ameliorarea durerii și a senzației de greață și pentru amplificarea poftei de mâncare. Canabidiolul, un alt compus important, combate anxietatea și întăreste neuronii. Iar fermierii pot căuta soiuri de canabis cărora le lipsesc componente cheie din procesul de producere a canabinoizilor pentru a crește cânepa fără THC.

https://s15.postimg.cc/lyyva833v/Uzina_Canabinoizilor2.jpg