https://s15.postimg.cc/7frq8d79n/Un_studiu_arata_cum_functioneaza_proprietatile_antitumorale_ale.jpg
Un studiu arată cum funcționează proprietățile antitumorale ale canabisului

A devenit din ce în ce mai evident în ultimii ani că anumiți compuși prezenți în canabis ar putea avea proprietăți antitumorale împotriva anumitor tipuri de cancer. Cu toate acestea, se știau destul de puține despre sistemul de avertizare celular implicat în medierea acestor efecte aparente. Într-un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea East Anglia au identificat platforme de semnalizare necunoscute în trecut care mediază efectele anticancer ale THC-ului. Studiul a fost publicat în The Journal of Biological Chemistry.

Folosirea extractelor din canabis în scopuri medicinale este bine documenatată de-a lungul istoriei. Una dintre cele mai vechi surse în acest sens vine din mileniul 3, Inaintea Erei Noastre din texte antice chinezești în care sunt descrise beneficiile acestora în ameliorarea durerii. În ultimii ani, interesul privind proprietățile medicale ale canabisului a fost aprins odată cu o mai bună înțelegere a sistemului endogen canabinoid, sau endocanabinoid.   

Sistemul endocanabinoid se referă la o multitudine de molecule și receptori care sunt implicați într-o gamă largă de procese fiziologice cum ar fi apetitul și durerea. De asemenea mediază efectele psihoactive ale canabisului. Se știe că THC-ul, una dintre substanțele din canabis, exercită diferite efecte prin interacțiunea sa cu anumiți receptori canabinoizi găsiți în tot corpul, dar cercetătorii nu au fost siguri care receptori erau responsabili pentru aparentul efect anatitumoral la studiile de laborator.

Pentru a afla mai multe, cercetătorii au indus tumori șoarecilor folosind celule canceroase umane iar apoi le-au administrat diferite doze de THC. Au descoperit că interacționarea cu 2 receptori canabinozi , CB2 și GPR55, care sunt supraexpuși în celulele canceroase, facilitează o parte din efectul antitumoral a THC-ului. Au descoperit că acești receptori formează un complex cu proprietăți de semnalizare unice care sunt cruciale pentru răspunsul celulelor canceroase la THC atât în condiții in vitro (în laborator) cât și in vivo (în organismele întregi). Cercetătorii sugereaza că țintirea acestor doi receptori în particular poate fi o metodă eficientă de reducere a creșterilor tumorale.

„Descoperirile noastre ajută la explicarea efectelor bine știute dar puțin înțelese ale THC-ului în doze mari și mici asupra tumorilorˮ, a spus într-o declarație de presă Dr. Peter McCormick. Cu toate acestea, am fost cât se poate de clari pentru cei de la Huffington Post că un dozaj corect este crucial.

Cancerele de toate felurile sunt extrem de greu de tratat, iar tratamentele care par revoluționare la nivelul modelelor deseori au efecte diferite în timpul testelor umane. Cu toate acestea, descoperirile prezentate aici sunt cu siguranță promițătoare și ar putea duce la dezvoltarea de medicamente care ar putea beneficia de interacțiunile celulare prezentate în acest studiu.