http://i68.tinypic.com/sc42t3.jpg

În ultimii ani, am asistat la un val european de legalizare a acestui tip de medicament. România i-a urmat, însă doar în zvonuri: confuzia a pornit de la un anunț al Agenției Naționale a Medicamentului privitor la medicamentul Saltivex, pe bază de canabis, legal în UE și, drept urmare, și aici, îndată ce se solicită punerea lui pe piață de către producător. Până acum, nu s-a înregistrat nicio astfel de solicitare, a anunțat ANM, spre dezamăgirea miilor de bolnavi și medici care au solicitat acest lucru.  În România, aceasta este o decizie mult așteptată, întrucât avem o mare prevalență a bolilor în cazul cărora anumite substanțe din canabis au efect terapeutic: Cancer (40.000 de decese pe an), Epilepsie (500.000 de bolnavi), Scleroză (10.000 de bolnavi), Parkinson (70.000 de bolnavi) sau Alzheimer (250.000 de bolnavi).

GW Pharmaceuticals a primit de la guvernul britanic o licență pentru cultivarea a 20 de tone de canabis pe an pentru a-și fabrica medicamentul-vedetă Saltivex pe piața europeană. Medicamentul este autorizat în mai multe țări europene, printre care Anglia, Spania, Austria, Germania și Danemarca, iar deținătorul autorizației de punere pe piață poate autoriza produsul și în alte state membre prin așa-numita procedură europeană „repeat-use“, care durează 90 de zile, potrivit ANM.

Nu este deocamdată cazul, arată un raspuns venit de la GW Pharma pentru Capital, în care se spune că nu există deocamdată planuri de a distribui medicamentul în România, dar că situația se poate schimba în viitor, iar asta nu depinde de legalizarea marijuanei medicinale. Conform MS, în momentul în care va exista o astfel de cerere de punere pe piață, România va respecta legislatia UE. Pe piața autohtona, potențialul acestui medicament este considerabil, având în vedere că tratamentul anual costă 11.900 de euro și că s-a discutat deja despre compensarea acestor produse.

Este doar o chestiune de timp, dacă ne uităm la efervescența pieței de profil din SUA, care va ajunge la 6 miliarde de dolari în cinci ani, potrivit USA Today. Principalele producatoare sunt listate la bursă cu rezultate foarte bune, iar una dintre ele, Marijuana Inc., și-a deschis o subsidiară în Europa, numită Cânepa Holdings, prin care „să pândească“ oportunități de piață, inclusiv în România. Până atunci, la noi se fabrică suplimente alimentare legale, pe baza cânepei, însă se vrea și mai mult: „De la începutul anului colaborăm cu firme de R&D pentru a găsi o metodă financiar sustenabilă prin care să obținem compuși activi, și nu numai,  din semințele provenite de la cânepa industrială, non halucinogenă. Sperăm că în 6-8 luni să avem primele rezultate“, spune Oana Suciu,  managing partner la Canah International. Anunțul ANM referitor la disponibilitatea de aprobare a Saltivex în cazul unei cereri de la producător și aprecierile pozitive apărute în urma confuziei create arată o deschidere mai mare a autorităților spre această piață, care se formează în tot mai multe state europene.

1,7 miliarde de dolari valorează piața medicamentelor pe bază de canabis în SUA, iar ‚USA Today’ estimează că aceasta va ajunge la 6 miliarde în cinci ani.
http://i68.tinypic.com/301dpcl.jpg