http://i68.tinypic.com/2hzkc4h.jpg

Distonia este o tulburare neurologică de mișcare caracterizată prin tensiune musculară anormală, involuntară și contracții musculare dureroase. Este a treia cea mai comună tulburare de mișcare după boala Parkinson și tremor, afectând peste 300.000 de oameni în America de Nord.

Un număr mic de raporturi de caz și studii preclinice care să investigheze uzul canabisului și canabinoizilor pentru simptomele distoniei sunt referințe pentru literatura științifică recentă.

Un studiu de caz publicat în numărul din iulie al Jurnalului Durerii și Managementul Simptomelor a raportat îmbunătățirea simptomelor distoniei după ce un pacient de 42 de ani cu durere cronică a utilizat canabis. Anchetatorii au raportat că scorul de durere subiectiv al subiectului a scăzut de la 9 la zero (pe o scară vizuală analog de la zero la 10) în urma utilizării canabisului și ca subiectul nu a avut nevoie de nicio medicație analgezică suplimentară pentru următoarele 48 de ore.

“Nici un alt tratament de intervenție recent nu a rezultat într-o astfel de îmbunătățire dramatică generală în condiția pacientului”, au concluzionat anchetatorii.

Un al doilea studiu de caz raportând “îmbunătățire clinică semnificativă” în urma utilizării canabisului la un pacient de 25 de ani cu distonie generalizată datorată bolii Wilson a fost documentată de o echipă de cercetători argentiniană în numărul din august al jurnalului ‘Tulburări de Mișcare’. De asemenea, o echipă de cercetători germani de la Școala Medicală Hannover au raportat tratarea cu succes a distoniei la un pianist profesionist de 38 de ani în urma administrării a 5 mg de THC într-un studiu cu doză unică controlat prin placebo. Anchetatorii au raportat “îmbunătățire evidentă a controlului motor” în mâna afectată a subiectului, și au notat, “La două ore după admisia THC-ului, pacientul a fost capabil să interpreteze literatura tehnică exigentă, ceea ce nu era posibil înaintea tratamentului. Înaintea tratamentului canabinoid, subiectul nu răspundea la medicația standard și nu mai interpreta în public. Rezultatele furnizează dovezi că admisia THC-ului îmbunătățește în mod semnificativ (simptomele) distoniei focale”, au concluzionat anchetatorii.

Anchetatorii au speculat că acest rezultat poate fi legat de doză, și că administrarea unui dozaj mai mare poate ar fi avut un alt rezultat.

Cel puțin un studiu preclinic recent indică că atât canabinoizii cât și dozele de CBD pot modera progresia distoniei. Referințele limitate în ceea ce privește utilizarea canabinoizilor pentru distonie la oameni și animale apar de asemenea în literatura științifică. S-ar părea că studii clinice adiționale mai mari sunt garantate în investigarea utilizării canabisului pentru această boală.

http://i65.tinypic.com/fwulp0.jpg