Marijuana este prescrisă în SUA în cazul bolnavilor de cancer, aceasta având capacitatea de-a ameliora durerile, și în 15 țări din UE, printre care Spania și Anglia, unde canabisul poate figura în schema de tratament a pacienților cu scleroză multiplă.

De ce nu este posibil același lucru și la noi?

http://i66.tinypic.com/2ppm0di.jpg 

În România, marijuana ar putea fi prescrisă de către medici, în condițiile în care există o bază legală, dar pentru că niciun producător de medicamente nu a solicitat Agenției Naționale de Medicament aprobarea vreunui tratament pe bază de marijuana, românii nu pot avea acces la acest tip de medicație.

„În Uniunea Europeană există un singur medicamament pe bază de marijuana, care este autorizat pentru a fi folosit în scop terapeutic, cu indicație în cazul pacienților cu scleroză multiplă. Și în România există încă din 2011 baza legală pentru prescrierea tratamentelor care sunt pe bază de tinctură și extract de canabis, dar până în prezent niciun producător de medicamente nu s-a adresat Agenției Naționale de Medicament  pentru a solicita aprobarea pe piața autohtonă. Noi, nu putem aproba un medicament dacă nu există solicitare din partea unui producător”, a declarat Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului.

Dr. Irina Dan, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din București, a declarat că în ultima perioadă o serie de studii au arătat că marijuana are efecte în multe afecțiuni printre care se numără Epilepsia, Parkinson și chiar Alzhemeir.

„Pe piața farmaceutică din România nu există niciun medicament pe bază de marijuana care să poată fi prescris. Acest tip de medicament face parte din clasa tratamentelor care au un regim restrictiv (...). Pacientul căruia i se administrează un astfel de medicament este și el strict supravegheat, potrivit legislației în vigoare la noi în țară”, a punctat dr. Dan.