Canabisul medicinal vindecă epilepticii din 29 de state,
dar nu și din România

Interviu preluat din Vice.com/ro cu acordul Adelei Chirică,
Președintele Asociației pentru Dravet și alte Epilepsii Rare din România!

http://i65.tinypic.com/snmgeo.jpg

Asociația pentru Dravet și alte epilepsii rare face loby pentru canabisul medicinal încă din 2012. Acum două luni, au dat un comunicat cu rezultatele demersurilor lor, din care Pro Tv-ul, mass media națională și cea internațională au înțeles că România e cea de-a zecea țară din Europa care legalizează marijuana medicinală. O clinică privată de tratament a dependenței nu a crezut știrea și a contactat Agenția Națională Antidrog, care a dat o declarație ambiguă, difuzată de media ca o dezmințire a informației inițiale. De aici, nimeni nu a mai înțeles nimic.
Președintele asociației care a avut curajul să aducă în dezbatere publică beneficiile canabisului medicinal se numește Adela Chirică. Ea este mama lui Davis, un copil cu o formă rară și incurabilă de epilepsie, numită sindromul Dravet. Tratamentul medicamentos al bolii i-a provocat hemoragie internă și insuficiență hepatică și era să moară. Acum Davis ia în continuare același tratament, dar Adela crede că i-ar fi mai bine unul bazat pe canabis. Am discutat cu ea ca să aflu de ce.

VICE: Bună, Adela. Cum ai aflat că marijuana medicinală poate fi un remediu pentru crizele de epilepsie?

Adela Chirică: Există un grup de suport pentru familiile cu copii cu Dravet în America. De când Davis a fost diagnosticat cu acel sindrom am intrat în acest grup, pentru că în România nu se știa absolut nimic despre el, iar eu voiam să am cât mai multe informații despre boală. De acolo am aflat că, încă de mulți ani unii părinți renuntaseră la tratamentul cu medicamente, iar copiii lor erau tratați exclusiv cu tinctură de canabis.

Cum ar trebui administrată și în ce stadiu al bolii?
Orice convulsie pe care o are copilul lasă sechele, deci este indicat să fie administrată din prima fază a bolii, după prima, a doua convulsie. Cu cât boala avansează, cu atât ravagiile sunt mai mari. Spre deosebire de tratamentul cu medicamente, până acum nu s-a demonstrat nicio reacție adversă a tincturii cu canabis. Până la urmă este doar o plantă. Vorbesc despre THC-ul pur, natural, nu cel sintetizat în laboratoare. Tinctura de canabis este ca un ulei, se administrează oral cu ajutorul seringii. A fost eficientă în cel puțin o sută de cazuri. În funcție de diagnostic variază raportul dintre substanțele active de CBD și de THC. Cei cu epilepsie au nevoie mare de prima substantă, iar a doua este într-o cantitate foarte scăzută. La bolnavii de cancer este invers.

În ce țări este legală marijuana medicinală și care au fost până acum beneficiile?
Este legală în 20 de state din America și în 10 țări din Europa. M-am uitat la sute de filmulețe pe Youtube, dar înainte de a susține un astfel de tratament, am vrut să văd pe viu ce efecte și ce rezultate dă. Să mă conving că, dacă dau copiilor tinctură de canabis, nu vor fi high. Am fost în America împreună cu fiul meu, în comunitatea părinților cu copii bolnavi de Dravet, tratați cu tinctură de canabis. Am fost uimită. Parinții mi-au spus că, datorită tincturii copiii au revenit la viață, deși erau în scaun cu rotile sau aproape muți.

Cum adică în scaun cu rotile?
Ce este foarte grav la sindromul Dravet, față de o criză de epilepsie normală care durează un minut, două, sunt convulsiile, care tind să ducă la comă. Criza poate dura ore, zile, săptămâni, iar probabilitatea ca acel copil să se mai trezească sau să mai fie funcțional e foarte mică. Așa ajung legume în scaune cu rotile. Părinții americani au hotărât împreună cu neurologii să introducă în tratamentul lor tinctura de canabis și să scoată încet celelalte medicamente (unii copii luau peste 20 de pastile pe zi). Acum merg, aleargă, am fost cu unii dintre ei chiar și la piscină. Era ca și cum se nascuseră a doua oară, cu altă speranță de viată.

Tu ai încercat până acum vreun tratament pe bază de marijuana medicinală pentru Davis?
Puteam să o fac în America, dar am stat doar două săptămâni. Mi-a fost frică. Nu știam cum va reacționa dacă îi dădeam acolo, iar apoi nu mai aveam, pentru că nu pot aduce canabisul în țară. Dar am luat eu. Am vrut să văd efectele pe mine, dacă devin high, dacă râd de nebună, dacă amețesc.

Și te-ai distrat?
Am luat o doză de tinctură de canabis fix când am ajuns. Eram după două zile de zbor, cu o oboseală teribilă și niște migrene foarte puternice. După jumătate de oră nu mai aveam nimic. Eram fresh, nu mai aveam nevoie nici de somn. M-am adaptat imediat la fusul orar. Dar nu eram luată, nu am avut amețeli sau alte efecte cunoscute ale marijuanei.

Câți copii bolnavi de epilepsie există în România și câți dintre ei ar beneficia de pe urma unui astfel de tratament?
Unul din zece copii face o convulsie și unul din o sută este diagnosticat cu epilepsie. Epilepsiile sunt de foarte multe feluri. Pot fi dobândite, asociate cu un alt diagnostic, ca cele în autism, sau pot fi din cauze necunoscute. Există și din cauze genetice, cum e cazul fiului meu sau declanșate de starea de frică. La asociație avem cazul unui copilaș care a fost mușcat de un cocoș. Frica i-a declanșat o criză de epilepsie și a rămas cu ea toată viața.

Ar fi scump un astfel de tratament?
Depinde de unde îl iei, cine îl produce. Se găsesc de vânzare chiar pe Ebay și pe Amazon, costă 40, 50 de euro setul. Din păcate pe site-urile astea există și tot felul de fake-uri, așa că s-ar putea să nu știi ce cumperi. De asta e bine să iei o formulă avizată.

Dacă îl produci în România ar fi mai ieftin?
Ca să o produci în România trebuie să o cultivi aici.

Ceea ce e ilegal.
Nu este ilegal. Pe baza unei prescripții medicale ai voie să cultivi, dar nu tu ca părinte. Ca să poți să cultivi trebuie să îndeplinești foarte multe obligații și să ai sprijinul brigăzii anti-drog. Bineînțeles, e nevoie și de foarte mulți bani. 
 
Ce acțiuni ai întreprins pentru legalizare și ce rezultate ai avut?
În primul rând, am vrut să dărâmăm mitul că marijuana medicinală înseamnă că ne drogăm copiii. Am încercat să sensibilizăm și autoritățile și am sperat la o colaborare cu ei. Noi suntem niște părinți disperați care încearcă să-și salveze copiii. Am ajuns să militez pentru tinctura de canabis, pentru că am încercat deja tot ceea ce a avut de oferit sistemul medical. Davis a fost la un pas să moară în minim patru ocazii. Am plecat din tară în căutare de soluții, pentru că medicii de aici dădeau din umeri. Cine mă judecă că fac asta, să-mi spună: ei ce ar fi în stare să facă ca să-și salveze copilul? Vreau ca oamenii să înțeleagă că astea nu sunt droguri.

Tu cum ai ajuns la concluzia asta?
Medicamentele anticonvulsivante au foarte multe reacții adverse și sunt foarte greu de scos din administrare. Dacă faci asta, copilul intră în sevraj, exact ca un dependent de heroină. Și-atunci mă întreb, care sunt drogurile de fapt? Câți oameni sunt dependenți și mor anual din cauza medicamentelor, tutunului, alcoolului? Iar toate astea sunt legale. Tatăl meu a avut cancer, iar chimioterapia nu l-a ajutat decât să moară mai repede. Mii de adolescenți s-au distrus din cauza etnobotanicelor, pentru că le găseau la orice colț de școală. Iar această plantă o lăsăm să fie ilegală? Crește în pământ de mii de ani, are rezultate terapeutice și nu am auzit să omoare pe cineva vreodată sau să provoace acte de violență.

Ce reacții au avut cei din jur când le-ai vorbit despre marijuana medicinală?
În general oamenii au fost destul de înțelegători. Mă așteptam la reacții mult mai dure. Cel mai dureros a fost când m-au contactat mulți părinți cu copii bolnavi. Îmi spuneau că medicamentele nu mai au efect, iar doctorii îi dau afară din spitale. Toți îmi cereau să-i ajut să aducă marijuana medicinală în țară. Nu am putut. Deși în România canabisul medicinal e legalizat prin Legea 339, tabelul 2, doar o companie farmaceutică împreună cu brigada antidrog le poate importa.

Deci canabisul medicinal este legal în România. De ce crezi că nicio companie farmaceutică nu l-a adus în țară?
Cunoaștem cu toții mafia companiilor farmaceutice la nivel mondial, care este și lupta celor din America. Companiile astea sunt cele mai înverșunate împotriva canabisului. Oricât de scumpă ar fi tinctura, nu e la fel de scumpă ca restul medicamentelor, extrem de multe și de diverse. Tinctura asta ar putea dărâma niște imperii.

Ai încercat să contactezi companiile din România?
Nu pot să vorbesc eu cu ele să aducă tinctura în țară, nici ca mamă, nici ca ONG. Este responsabilitatea Statului, prin Agenția Națională a Medicamentului (ANM) și Ministerul Sănătății, cărora le-am expus în nenumărate rânduri argumentele. Sper ca cineva de acolo să acționeze. Indiferent de cât de goale vor fi buzunarele unora, sper să se gândească că boala nu alege pe nimeni.

Ce face Asociația mai departe?
Continuăm să explicăm beneficiile canabisului medicinal, discutăm cu doctori și ne informăm. Am înțeles că ANM-ul a declarat că așteaptă propuneri de la companiile farmaceutice. Probabil că acolo ar trebui depusă mai multă presiune publică și media. Pe mine, persoană fizică sau ONG, legea nu mă lasă să import sau să cultiv canabis și să vând în farmacii.

Crezi că legalizarea marijuanei medicinale este un pas înspre tolerarea consumului de placere?
Nu știu cât de ușor o să se întâmple asta. Dar eu nu condamn consumatorii de marijuana recreațională. Marijuana nu este distructivă ca etnobotanicele. Iar dependent poți să fii și de țigări, și de alcool, și de o persoană. Totul ține de tine, să nu faci exces. Nu am auzit de niciun caz de violență din cauza abuzului de marijuana. Dar de la cel de alcool aud cel puțin o dată pe zi. Cred că în momentul ăsta românii nu au studiat suficient de mult planta. Există însă motive să o facă.

http://i64.tinypic.com/o9l5p2.jpg 

De Nicoleta Cîrjan
Cu Adela Chirica
vice.com/ro