Cercetătorii de la Scripps Research Institute au descoperit că ingredientul activ din marijuana, tetrahidrocanabinol (THC), inhibă formarea de plăci amiloid, marcatorul principal patologic pentru boala Alzheimer.
Conform studiului de Cercetare Scripps, care a folosit atât modelarea pe calculator cât și teste biochimice, THC inhibă enzima acetilcolinesterază (burta), care acționează ca un “însoțitor molecular”, pentru a accelera formarea de plăci amiloid în creierul pacienților cu Alzheimer.
“Aceste descoperiri oferă dovezi convingătoare ca THC-ul posedă calități remarcabile de inhibare, în special în comparație cu durerile de inhibitori disponibile în prezent pentru pacienți”, a declarat Kim Janda, de la Scripps Research.

După cum subliniază studiul noilor fapte, orice tratament care ar putea stopa sau încetini boala Alzheimer ar putea avea un impact major asupra vieții pacientilor.
Boala Alzheimer este cauza principală a demenței în rândul persoanelor în vârstă, și numarul bolnavilor e în creștere. Asociația Alzheimer estimează un numar de 4,5 milioane de americani bolnavi de această boală, o cifră care ar putea ajunge la 16 milioane până în anul 2050. Un studiu realizat de Centrul National de Statistică Sanitară a remarcat că jumătate din toți locuitorii în îngrijire medicală la domiciliu au boala Alzheimer. Costurile de îngrijire a pacienților cu Alzheimer sunt de cel puțin 100 de miliarde de dolari anual, afirmă National Institute on Aging.

http://i66.tinypic.com/1606h02.png  http://i68.tinypic.com/34o3qww.png

De-a lungul ultimelor două decenii, cauzele bolii Alzheimer au fost clarificate prin studii ample biochimice si neurobiologice, ceea ce duce la un sortiment de strategii terapeutice, inclusiv posibile interferențe cu metabolismul beta-amiloid.
Concentrația de acetilcolină, care a fost identificată pentru prima dată în 1914, sunt anormal de scăzute în creierul pacienților cu Alzheimer. În prezent, există patru medicamente aprobate de FDA care tratează simptomele bolii Alzheimer prin inhibarea situsul activ al acetilcolinesterazei, enzima responsabilă pentru degradarea acetilcolinei.
THC-ul este considerat acum de două ori mai eficace pentru tratarea bolii Alzheimer, plus de asta tratamentul e cu mult mai ieftin și lipsit de dureri, confirmă cercetatorii de la Scripps Research Institute.